Matcha to japońska zielona herbata. Jakie są jej właściwości, jak prawidłowo ją przygotować i w jakiej formie. Wreszcie – gdzie kupić matchę w dobrej cenie i dobrej jakości. Na to i wiele innych pytań odpowiemy w naszym artykule, w którym dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o tym ekologicznym produkcie.

Matcha – gdzie kupić (promocja na październik 2025)
- matcha codzienna + bambusowy chasen
- matcha z drugiego i trzeciego zbioru
- dostępna jest też matcha tradycyjna z pierwszego i drugiego zbioru
ważny jest do: 31.10.2025
Matcha – co to jest i skąd pochodzi
Matcha jest to sproszkowana, japońska zielona herbata, która coraz częściej określana jest mianem eliksiru zdrowia. Spożywa się ją zarówno w postaci napoju, na ciepło lub zimno, jak i jako dodatek do potraw, na przykład do lodów czy ciast. Zachwyca bogactwem smaku i prozdrowotnymi właściwościami matchy.
Choć matcha jest produkowana w Japonii, do Kraju Kwitnącej Wiśni dotarła z Chin. Ślady pierwszej matchy prowadzą do lat 600-setnych naszego wieku. Wówczas w Chinach liście herbaty poddawano parowaniu, a następnie kruszono je na proszek i ubijano z gorącą wodą. Do Japonii natomiast dotarła dzięki buddyjskim mnichom.
Jak powstaje matcha – proces produkcji
Matcha to nie jest taka herbata, jaką większość z nas zna. Proces jest powstawania jest wręcz rytualny, stąd też matcha znacznie więcej kosztuje od innych, tradycyjnych herbat. Ale zacznijmy od początku.
Mniej więcej w okolicach kwietnia, w Japonii, kiedy na krzewach pojawiają się pierwsze liście, pola osłania się specjalnymi matami. A wszystko po to, by niemal całkowicie odciąć roślinę od światła słonecznego. W tradycyjnych sposobach używa się do tego trzcinę, którą rozkłada się na bambusowych tyczkach. Pozwala to nabrać matchy właściwości odżywczych, a liście wytwarzają aminokwasy, które nadają herbacie aromat i czynią ją słodszą.

Zebrane liście są poddawane procesom parowania, suszenia i mielenia na proszek. To jednak w pewnym uproszczeniu, bo jeszcze uprzednio następuje separowanie łodyg od liści. Najlepszy smak matcha ma po pierwszych zbiorach, bo wtedy jest najsłodsza i pozbawiona jakiejkolwiek goryczy.
Chatsumi, czyli zbiory liści mają miejsce trzy razy w roku. Pierwszy – koniec kwietnia do końca maja, drugi, po pojawieniu się kolejnych listków – czerwiec i lipiec, i trzeci – w sierpniu. Z każdym kolejnym zbiorem herbata jest mniej aromatyczna, a jej kolor nie jest już tak intensywnie zielony. Ale nadal jest smaczna!
Rodzaje i klasy matchy
Matchę dzieli się głównie na dwa rodzaje, które różnią się przede wszystkim jakością i smakiem. Jest też matcha codzienna, którą również polecamy, bo jest ona stosunkowo niedroga i cechuje ją dobry smak. Jakie są jednak dwa główne rodzaje matchy:
- 🍀 matcha ceremonialna – to zdecydowanie najwyższej jakości matcha. Pochodzi z młodych liści z pierwszego zbioru w okolicach kwietnia i maja. Ma intensywny smak pozbawiony gorzkości. Co ważne – cechuje ją też intensywnie zielony kolor, który w zasadzie jest gwarancją tego, że to matcha ceremonialna
- 🍀 matcha kulinarna – może ją cechować nutka goryczy, zwłaszcza, jeśli liście pochodzą z trzeciego zbioru. Nadal ma kolor zielony, ale wpadający już w żółć. Wciąż smakuje intensywnie, choć już mniej słodko. Jest przeznaczona, jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania latte, wypieków czy koktajli
Matcha – składniki aktywne
Herbata matcha ma wiele aktywnych składników i właściwości odżywczych, które mają dobry wpływ na Twoje zdrowie. Zacznijmy jednak od tych pierwszych. Jakie składniki aktywne zawiera matcha:
- 🍀 kofeina – matcha zawiera jej podobną ilość co kawa. Szczególnie dużo jest jej w liściach po pierwszych zbiorach. Później jej ilość maleje
- 🍀 katechina – zwłaszcza EGCG, czyli silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki. Działa przeciwzapalnie
- 🍀 L-teanina – wpływa na zmniejszenie poziomu stresu, łagodzi też stany zapalne w organizmie
- 🍀 chlorofil – pomaga organizmowi w procesie detoksykacji
Matcha – właściwości odżywcze
No dobra. To wiesz już, jakie są składniki aktywne zawarte w matchy. Jeszcze ciekawiej natomiast robi się w temacie wartości odżywczych, bo okazuje się, że to mamy tutaj całą gamę witamin i minerałów. Czego tutaj zatem możesz się spodziewać? Oto najważniejsze składniki odżywcze matchy:
- 🍀 błonnik pokarmowy – jak wiadomo, wspiera trawienie i pomaga utrzymać równowagę jelitową
- 🍀 witaminy – C (wsparcie odporności i działania antyoksydacyjne), B (układ nerwowy i metabolizm), A (wzrok i skóra), K (krzepliwość krwi i zdrowe kości)
- 🍀 minerały – w matchy zawarty jest potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, które w połączeniu wspierają zdrowe kości, zęby, układ krwionośny, odporność, skórę, układ nerwowy i mięśnie
Matcha właściwości. Jakie są korzyści zdrowotne
Ze względu na to, że matcha zawiera całkiem sporo składników odżywczych, jak łatwo się domyślić – jej właściwości prozdrowotne obejmują szereg procesów, które zachodzą w organizmie. Matcha może działać nawet antykancerogennie. Jakie są zatem najważniejsze właściwości matchy i korzyści zdrowotne wynikające z jej picia:
- 🍀 naturalne pobudzenie organizmu – bez poczucia rozdrażnienia. Oczywiście zakładając, że z piciem matchy nie przesadzisz. 1-2 filiżanki dziennie to optymalna dawka
- 🍀 wsparcie koncentracji i pamięci – L-teanina pomaga w utrzymaniu stanu relaksu i spokoju. Na pewno będzie miało to przełożenie na pracę czy naukę
- 🍀 bogaty zasób przeciwutleniaczy (antyoksydantów) – neutralizują one wolne rodniki, ale też chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się
- 🍀 wsparcie metabolizmu, a nawet procesu odchudzania – choćby ze względu na zawarty błonnik pokarmowy. Matcha może jednak też pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej
- 🍀 detoksykacja organizmu – zawarty w matchy chlorofil oczyszcza organizm z toksyn, a nawet metali ciężkich
- 🍀 wzmocnienie odporności – matcha wspiera mechanizmy obronne organizmu poprzez zawartą w niej witaminę C czy cynk
- 🍀 poprawa wyglądu skóry – zawarte antyoksydanty pomagają poprawić wygląd skóry, nieco ją odmłodzić
- 🍀 wsparcie pracy serca i układu krążenia – jeśli pijesz matchę regularnie, możesz obniżyć poziom tak zwanego „złego cholesterolu”
Potencjalne przeciwwskazania i skutki uboczne picia matchy
Jak już wspominaliśmy – matcha ma wiele korzyści prozdrowotnych. Ale jak z wszystkim – można też z nią przesadzić. To tak samo jak ze spożywaniem kawy, która jest zdrowa w określownym ilościach. Kto zatem powinien unikać picia matchy i jaki mogą być ewentualne skutki uboczne
- 🍀 osoby wrażliwe na kofeinę – matcha zawiera naturalną kofeinę. Osoby, które mają nadwrażliwość na nią, cierpią na problemy ze snem, ciągłe rozdrażnienie, przyspieszone bicie serca, powinny ograniczyć jej spożywanie do minimum
- 🍀 nie zaleca się picia matchy na pusty żołądek – matcha może powodować nadkwasotę, a u części osób nawet działać przeczyszczająco, zwłaszcza, że jeśli dopiero zaczynają jej stosowanie
- kobiety w ciąży i karmiące – tutaj jak zawsze najlepiej poradzić się lekarza lub farmaceuty, a na pewno już zachować ostrożność przy piciu matchy
- 🍀 osoby, które zakupiły matchę z niesprawdzonych źródeł – herbata może być wówczas zanieczyszczona, nawet metalami ciężkimi. My, jako Eco Friendly, zawsze polecamy sprawdzonych dostawców
Matcha – różne formy przygotowania
Matcha to oczywiście japońska, zielona herbata i większość z nas zapewne wyobraża sobie jej picia tylko jako tradycyjnego napoju, czyli ciepłej herbaty. Ze względu jednak na to, że matcha staje się coraz bardziej popularna, powstaje coraz to więcej jej wariantów przygotowania czy wykorzystania. Oto kilka najpopularniejszych
- 🍀 matcha w postaci tradycyjnej herbaty – czyli zalewanie proszku ciepłą wodą, ale nie wrzątkiem, i jej spienienie
- 🍀 matcha latte – połączenie zielonej herbaty z mlekiem lub napojem roślinnym. Forma, która jest coraz bardziej popularna
- 🍀 matcha jako koktajl i smoothie – a wszystko po to, by dodać im energii i nieco pobudzić organizm. Przy okazji warto też zobaczyć tutaj nasze pyszne przepisy na koktajle i smoothie
- 🍀 dodatek do deserów i wypieków – matcha pozwala nadać świetny kolor Twoim daniom, ale też i herbaciany aromot
- 🍀 matcha jako napój na zimno – z dodatkiem kostek lodu, cytryny i mięty. Coś pysznego, zwłaszcza w okresie letnim. Połączenie orzeźwienia z lekkim pobudzeniem
Jak prawidłowo przygotować matchę – krok po kroku

Tradycyjna matcha – jak przygotować
Składniki i zalecane atrybutu:
- herbata matcha
- czarka lub inne naczynie
- bambusowa trzepaczka – chasen
- bambusowa łyżeczka
- ciepła woda
Sposób przygotowania: Odmierz porcję matchy, najlepiej bambusową łyżeczką (około 1,5g na porcję). Wsyp do czarki (lub innego naczynia, które masz). Zalej około 100 ml gorącej wody, ale nie wrzątkiem (około 80 stopni Celsjusza). Intensywnie mieszaj chasenem, wykonując ruchy przypominające literę M, aż do pojawienia się gęstej piany. Dolej więcej wody w zależności od tego, jak intensywną matchę preferujesz

Matcha latte – jak przygotować
Składniki i zalecane atrybuty:
- herbata matcha
- czarka lub inne naczynie
- bambusowa trzepaczka – chasen
- bambusowa łyżeczka
- ciepła woda
- mleko lub napój roślinny (np. sojowy)
Sposób przygotowania: Tak samo jak w przypadku tradycyjnej matchy – odmierz porcję matchy, najlepiej bambusową łyżeczką (około 1,5g na porcję). Wsyp do czarki (lub innego naczynia, które masz). Zalej około 100 ml gorącej wody, ale nie wrzątkiem (około 80 stopni Celsjusza). Intensywnie mieszaj chasenem, wykonując ruchy przypominające literę M, aż do pojawienia się gęstej piany. Następnie dodaj ciepłe mleko lub napój roślinny. Gotowe!

Matcha jako napój na zimno z wodą gazowaną – jak przygotować
Składniki i zalecane atrybuty:
- herbata matcha
- czarka lub inne naczynie
- bambusowa trzepaczka – chasen
- bambusowa łyżeczka
- ciepła woda
- woda gazowana
- ½ cytryny
- 3 listki mięty
- kostki lodu
- szklanka
Sposób przygotowania: Zrób dokładnie to samo, co w przypadku dwóch przepisów powyżej, przygotowując matchę. Poczekaj jednak chwilę to jej wystygnięcia. Wrzuć do szklanki kostki lodu, wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Wlej wystudzoną matchę. Dolej do pełna szklanki wody gazowanej. Orzeźwiająca matcha gotowa!
Jak przechowywać matchę, by zachować jakość
Zacznijmy od tego, że matcha jest produktem wrażliwym na światło i promienie słoneczne. Wynika to choćby z tego, o czym pisaliśmy – zbiory liści odbywają się po uprzednim osłonięciu roślin. Pierwsze zatem zalecenie – przechowuj matchę w miejscu, do którego nie dochodzi słońce ani inne światło.
Możesz przechowywać matchę w oryginalnym opakowaniu, ale jeśli chcesz ją przełożyć do własnego naczynia, powinno ono być nieprzezroczyste i szczelne. Po każdym otwarciu pamiętaj o tym, by ponownie szczelnie je zamknąć, żeby nie dostały się do niego wilgoć, ani zapachy z otoczenia.
Jeśli będziesz się stosował do tych bardzo prostych wskazówek, zachowasz gwarancję świeżości matchy przez wiele miesięcy. Oczywiście nie spożywaj jej po upływie daty ważności. No i wreszcie istotne jest to, żebyś zawsze kupował matchę ze sprawdzonego źródła.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze dobrej matchy
Matcha może różnić się jakością, a wręcz nawet często tak jest. Słabej jakości matcha na żółtawy kolor, a nawet ziemisty i brakuje jej aromatu. Dobrej jakości matcha z kolei jest intensywnie zielona, a w smaku lekko słodkawa i pozbawiona goryczy.
Matcha ceremonialna, która spożywana jest w postaci ciepłego napoju, charakteryzuje się tym, że jej liście pochodzą najczęściej z pierwszego zbioru. Ma delikatny, słodki smak. Oczywiście zbiory numer dwa i trzy mogą dać dobrej jakości matchę (jak choćby tę stosunkowo niedrogą, którą polecamy), ale tutaj już najlepiej bazować na dobrych opiniach, a nie kupować czegoś z przypadku.

Warto też zawsze zwrócić uwagę na pochodzenie herbaty. Ta najlepsza wywodzi się z Japonii. A kolejna kwestia to certyfikaty i ekologiczne pochodzenie matchy. One z kolei gwarantują, że produkt nie jest niczym zanieczyszczony na przykład pestycydami czy metalami ciężkimi.
Wreszcie – opakowanie. To powinno być szczelne i przede wszystkim nieprzezroczyste. Jeśli widzisz matchę w jakiejś plastikowej, przezroczystej folii, czy woreczku strunowym, unikaj zakupu takiego produktu. Raczej nie gwarantuje on jakości. Matcha musi być chroniona przed światłem.
Matcha – gdzie kupić. Nasza rekomendacja
Najważniejsze jest to, by kupować produkty wyłącznie od sprawdzonych dostawców. W przypadku matchy jest to szczególnie istotne ze względu na to, że jest to produkt, który musi cechować się wysoką jakością. My, jako Eco Friendly, zawsze polecamy sprawdzonych dostawców.
Co zatem rekomendujemy – gdzie kupić matchę? Od wielu miesięcy korzystamy z Moya Matcha codzienna lub tradycyjna, którą kupujemy w sklepie Biozdrowy z ekologiczną żywnością. Matcha tradycyjna świetnie nadaje się do picia tradycyjnej matchy w postaci ciepłego napoju. Na pewno przypadnie Ci do gustu również smak matcha latte, smoothie i koktajli z jej wykorzystaniem.

Z kolei Moya Matcha codzienna bardziej nadaje się do przygotowywania matcha latte, deserów, wypieków czy lodów. My w domu jednak również pijemy ją w postaci herbaty tradycyjnej. Ma co prawda lekko wyczuwalną goryczkę i nie ma aż tak intensywnie zielonego koloru, ale ten smak każdemu przypadł u nas do gustu. Poza tym – bardzo przystępna jest też cena matchy.
Dodatkowo warto tutaj wspomnieć, że z kodem rabatowym ECOFRIENDLY otrzymasz dodatkową zniżkę 7 procent zarówno na matchę, jak i cały, pozostały asortyment dostępny w sklepie Biozdrowy. Wyłączone z promocji z naszym kodem rabatowym są jedynie produkty objęte dodatkową, wewnętrzną zniżką sklepu.

Matcha właściwości, gdzie kupić, jak ją przygotować – opinia naszego eksperta
Łukasz z Eco Friendly: Swoją przygodę z matchą rozpocząłem nieco ponad trzy miesiące temu. Nie miałem wtedy większego doświadczenia z tego typu herbatą. Mój dzień bazował w zasadzie na piciu kawy, dwóch-trzech filiżanek. Aktualnie piję 1 filiżankę kawy i dwie matche.
Ja osobiście preferuję matchę tradycyjną – do spienionej matchy dolewam niewielką ilość wody, bo lubię jej intensywny smak. Piję naprzemiennie – raz kupuję Moya matcha codzienna, a innym razem Moya Matcha tradycyjna. Smak i aromat są rzeczywiście różne. Matcha codziennie jest słodko-gorzka, ale dla mnie to połączenie jest idealne. Ktoś, kto woli więcej słodyczy, powinien sięgnąć po matchę tradycyjną.
A jeśli chodzi o właściwości matchy. Na mnie osobiście działa lekko pobudzająco. Mniej więcej 40 minut po jej spożyciu czuję przypływ energii. Ale żadnego poddenerwowania. Cenię sobie też walory wpływające na serce i naczynia krwionośne.
A gdzie kupić matchę? Ja osobiście zakupy robię od kilku dobrych miesięcy w sklepie Biozdrowy. Kupuję nie tylko matchę, ale też na przykład miody Pasieki Sadowskich, naturalne kosmetyki konopne od Hempking, ale też i suplementy marki Biowen. Cenię sobie jakość produktów, ale nie ukrywam, że również i cenę.
FAQ – najczęściej zadawane pytania o matchę
Tak, matcha zawiera kofeinę, nawet podobną ilość co kawa. Dzięki obecności L-teaniny działa jednak łagodniej i dłużej, dając Ci energię bez nagłego spadku sił
Zazwyczaj zaleca się 1-2 filiżanki/czary dziennie. To wystarczająco, by odczuć korzyści, ale nie przesadzić jednocześnie z kofeiną
Matcha może wspierać metabolizm i delikatnie przyspieszać spalanie tłuszczu. Sama w sobie nie jest jednak „cudownym środkiem na odchudzanie”. Na pewno może być dobrym elementem zdrowego stylu życia
W niewielkich ilościach zwykle tak, ale ze względu na kofeinę zdecydowanie warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym
Przechowuj matchę w szczelnym, nieprzezroczystym opakowaniu, a ponadto w chłodnym miejscu. Ochroni to proszek przed światłem i wilgocią
Dobra matcha ma intensywnie zielony kolor, delikatny aromat i kremową piankę po przygotowaniu. Słabsza jakościowo będzie matowa, żółtawa, mocno gorzka i o ziemistym zapachu
Zdecydowanie tak! Świetnie sprawdza się w smoothie, koktajlach, naleśnikach, owsiankach, ciastach czy deserach. Wystarczy pół łyżeczki, żeby dodać daniu koloru i herbacianego aromatu
Tak, naturalna matcha to czysty proszek z liści zielonej herbaty, więc nie zawiera glutenu ani składników pochodzenia zwierzęcego
Jak wszystko w nadmiarze. W przypadku nadmiernego spożycia matchy może wystąpić bezsenność, nadpobudliwość lub lekkie dolegliwości żołądkowe. Umiar to podstawa
Dobrej jakości matcha nie powinna być mocno gorzka. Ma wręcz lekko roślinny, delikatnie słodkawy smak. Gorycz często wynika z użycia zbyt gorącej wody lub niskiej jakości proszku z trzeciego zbioru
 
					 
                 
                 
                 
                 
                 
                